4. ročník – kódování informace textem

Jeden z nejjednodušších způsobů kódování informací je pomocí textu. Například pokud máme jít k zubaři, bude pravděpodobně jednodušší napsat si do kalendáře „zubař“ místo kreslení obrázku zubaře. Nakreslit obrázek bude trvat o něco déle a rozluštit obrázek může být těžší, pokud jsme kreslení zubařů zatím moc netrénovali.

Zakódovat jednu informaci do textu jde mnoha různými způsoby. Třeba bychom si místo prostého hesla zubař mohli zapsat Nezapomeň, že zítra máš jít na kontrolu k zubaři. Často stačí zaznamenat si jenom zásadní informace, ostatní můžeme většinou odvodit z kontextu nebo našich znalostí o světě. Díky tomu je často kód (zápis) výrazně stručnější než samotná informace, kterou zaznamenává.

Je ale potřeba dobře určit, které informace ještě můžeme vynechat a které už ne. Například pokud si do kalendáře zapíšeme DÚ Staré pověsti, za týden si už nemusíme pamatovat, v čem přesně vlastně úkol spočíval. A pokud by tento zápis po nás četl někdo jiný, nebude ani vědět, o které pověsti přesně jde.

Cvičení – rozhodovačka – odkaz:

Klikni na obrázek úplně dole a začni odpovídat. Ukazují se ti správné odpovědi. Vždy si přečti i komentáře k nim.

https://www.umimeinformatiku.cz/cviceni-kodovani-informaci-textem-jinak